Hvad er grå stær?

Grå stær er betegnelsen for en uklarhed i øjets linse, som medfører nedsat syn.Behandling af grå stær

Man fjerner den uklare linse og efterlader linsens kapsel og de tråde, der holder den på plads. Den kunstige linse anbringes herefter i den naturlige linses kapsel. Da den kunstige linse ikke er så tyk, som ens egen, kan den i starten flytte sig lidt frem og tilbage. Det er derfor ikke muligt at udmåle den eksakte brillestyrke, hvorfor det anbefales at vente 6-8 uger med at anskaffe nye briller.Før operationen

Hvis De er overfølsom overfor medicin eller øjendråber, bedes dette oplyst inden operationen.På operationsdagen

Medmindre andet er aftalt, skal De tage Deres medicin - og øjendråber - som vanligt. Spis morgenmad og evt. en let frokost. Hav løstsiddende tøj på. Undgå creme, pudder og øjenmake-up. Før operationen får De tilbudt en afslappende tablet. Øjet, der skal opereres, får udvidet pupillen med øjendråber, som skal virke nogen tid inden operationen.Under operationen

Man er vågen under operationen, der foregår i lokalbedøvelse. Man kan godt mærke, at der bliver rørt ved øjet og skyllet med saltvand, men det gør ikke ondt.Efter operationen

Når operationen er overstået, bliver der lagt en forbinding på øjet, denne kan almindeligvis fjernes ca. 4 timer efter operationen. Der kan sive lidt væske- evt. lidt blod- ud på forbindingen, men dette er helt uden betydning. Når lokalbedøvelsen ophører, kan der i nogle tilfælde forekomme let ubehag, evt. fornemmelsen af grus i øjet. Dette kan afhjælpes af almindelig håndkøbs smertestillende medicin. Dagen efter operationen kontrolleres øjet her i klinikken. Der udleveres recept på de øjendråber De skal bruge i tre uger efter operationen. De vil blive vejledt i øjendrybning. Der kan også arrangeres hjemmesygeplejerske, hvis De ønsker dette. Efter operationen kan De leve normalt, men det tilrådes at undgå store fysiske anstrengelse og badning i svømmehal de først to uger. De kan læse og se TV, så meget De vil, det skader ikke øjet. Hvis De ikke se helt skarpt, forsøg da med Deres gamle briller eller nogle billige fra supermarkedet, indtil de nye briller kan laves.Efterkontrol

Der er planlagt kontrol dagen efter operationen. Efterfølgende kontrol aftales individuelt.Efterstær

Er betegnelsen for en uklarhed, der kan komme i den gamle linsekapsel, som den kunstige linse er lagt ind i. Det forekommer hos omkring 20 % af grå stær opererede og sker gradvist fra måneder til år efter operationen. Efterstær kræver ikke fornyet operation, men kan klares ved en mindre laserbehandling.

Når vores kvote fra det offentlige er opbrugt vil efterstærsbehandling kunne foretages for egen-betaling. Pris og ventetid oplyses i klinikken.

Alternativt kan Du finde en anden klinik, som ikke har opbrugt sin kvote.

Region Hovedstaden har lavet en liste. Det direkte link er (gælder i 2016):
Se link herVigtigt om grå stær

Resultatet af en grå stær operation er i reglen godt, men det kan aldrig garanteres. Der kan være andre sygdomme i øjet, og patientens helbredstilstand iøvrigt, som kan påvirke, hvor godt synet bliver efter operationen.

Øjne er forskellige og reagerer også forskelligt på operationen. På nogle øjne kan man knap nok se, at de er opererede, hvorimod andre øjne bliver røde. Dette har dog ingen betydning for resultatet.

En del patienter kan opleve den første tid efter operationen som besværlig. Man ser faktisk "for godt". Lyset blænder, farverne er alt for stærke og blå o.s.v. Dette går over. Øjet vænnes efterhånden til de nye omstændigheder.

Det kan også opleves som om synet på det ikke opererede øje hurtigt forværres. Det skyldtes blot, at synet på det opererede øje er blevet så meget bedre.