Grøn Stær (Glaukom)

Der findes 2 hovedformer for grøn stær. Den primært åbenvinklet og den lukket vinklet. Her vil vi kun beskrive den åbenvinklet form. Grøn stær er også kendt som ”den snigende øjensygdom” eller ” som en tyv om natten” fordi der ikke er ubehag eller påvirkning af synsstyrken eller læsesynet før sygdommen er langt frem ad skredet. Ved grøn stær mindskes det perifere syn og det middel-perifere syn og til sidst tager også det centrale syn og læsesynet skade. Når først der er sket en skade på synet og synsfeltet, kan dette ikke repareres.

Kronisk, åbenvinklet grøn stær er den almindeligste form for grøn stær og findes hos godt 1 procent af den voksne, danske befolkning over 40 år. Kronisk grøn stær er aldersbetinget og kan være arvelig. Derfor anbefales det at Du får undersøgt dine øjne hos øjenlægen hvis dine forældre eller bedsteforældre har grøn stær.

Diagnose Glaukom diagnostiseres ved måling af øjets tryk, ved computer bestemt synsfeltundersøgelse (computer perimetri), ved digital fotografi og ved bestemmelse af nervetrådlagets tykkelse og synsnervens topografi (OCT-skanning). Da grøn stær er en progredierende sygdom, skal Du følges med regelmæssige kontroller, typisk mellem 2 til 4 konsultationer om året.

Behandling Behandling af primært åbenvinklet glaukom er typisk øjendråber, der virker ved at sænke øjentrykket. I mere specielle tilfælde hvor øjenddråberne ikke sænker trykket tilfredsstillende benyttes laser eller filtrerende operation. Normalt skal man dryppe 1 til 3 gange dagligt. De hyppigst anvendte dråber giver få bivirkninger. Vigtigste bivirkning kan være påvirkning af vejtrækningen ved brug af betablokkere hos patienter med kroniske luftvejslidelser (asthma). Øjendråber kan også svie ved idrypning og give let røde øjne. Behandling er normalt livslang.Hvem skal undersøges

Du bør undersøges for grøn stær hos øjenlægen hvis der i din familie er grøn stær. Typisk skal Du kontakte øjenlægen og første undersøgelse finder sted første gang Du har behov for læsebriller i en alder af mellem 40 og 50 år. Hvis Du er bekymret for om Du har grøn stær, er Du altid velkommen til at kontakte klinikken for en konsultation.